Skip to main content

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

Ψηφίστηκε το απόγευμα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, ο πρώτος, που- μετά 34 χρόνια- προβλέπει μείωση των δαπανών σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Με διακομματική επίθεση εναντίον όλων όσοι ασκούν κακόπιστη κριτική κατά των πολιτικών και του Κοινοβουλευτισμού, ψηφίστηκε το απόγευμα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, ο πρώτος, που -μετά 34 χρόνια- προβλέπει μείωση των δαπανών σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Ο νέος προϋπολογισμός, που υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ (κατεψήφισε το ΚΚΕ, λευκό δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ), προβλέπει δαπάνες 218 εκατ. ευρώ έναντι 221,9 εκατ. ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού (ήτοι, μείωση 3,9εκ ή 1,75%), που αντιπροσωπεύουν το τέσσερα τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, έκανε λόγο, στην ομιλία του για «μία πολύ δύσκολη δημοσιονομική περίοδο, στην οποία η Βουλή θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα του νοικοκυρέματος και της διαφάνειας», συνεχίζοντας -όπως είπε- τη λελογισμένη και συνετή διαχείριση των προκατόχων του. Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε αρκετά στις «άδικες επιθέσεις» που δέχονται ο κοινοβουλευτισμός και οι βουλευτές, αναφερόμενος στις πραγματικές τους αποδοχές (περί τα 7.000 ευρώ), αλλά και τις πολύ μεγάλες ανελαστικές τους υποχρεώσεις: «Δεν δίνουν οι αποδοχές αυτές τη δυνατότητα πλουτισμού μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια της πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τα άλλα, μίλησε και πάλι για την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού του «πόθεν έσχες», με δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για προσλήψεις εφεξής μονίμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και εξομοίωσης του καθεστώτος των μετακλητών με αυτών του Δημοσίου. Ο κ. Πετσάλνικος είπε ακόμη ότι οι βουλευτές που θέλουν να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους μπορούν να το κάνουν με μικρότερου κυβισμού.

Στις δικές του προσπάθειες «συνετής διαχείρισης», αλλά και «αναβάθμισης της Βουλής και του έργου της» αναφέρθηκε ο τ. πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, κινούνται μέσα στο γενικότερο κλίμα της δημοσιονομικής συγκυρίας. Έκανε, επίσης, απολογισμό του επί διετία έργου του σε όλους τους τομείς.

Ιδιαίτερα οξύς κατά όλων αυτών που λοιδορούν τους πολιτικούς και τον κοινοβουλευτισμό ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κρίνοντας ότι το ίδιο το κοινοβούλιο, ως το μοναδικό φόρουμ ελεύθερης έκφρασης, θα πρέπει «να αναλάβει να απαντά σε αυτά τα φαινόμενα απόπειρας επιβολής ενός καθεστώτος, που επιχειρεί να απαξιώσει τη Βουλή».

Κατά τα άλλα, όπως υπολόγισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, η βουλευτική αποζημίωση θα αυξηθεί στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής κατά 1,5%, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ το μήνα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χαιρέτισε την εξαγγελία για προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ υπερψήφισε ως συνετό τον νέο προϋπολογισμό.

Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ, αφού, κατά τον αγορητή του Αντώνη Σκυλλάκο, θα έπρεπε να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών.

Θετικός δήλωσε ο Βαΐτσης Αποστολάτος του ΛΑΟΣ, ενώ λευκή ψήφο έδωσε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας απορία για τη μεγάλη αύξηση (κατά 34%) των μετακλητών, τα δύο τελευταία χρόνια, και άνω του 20% των προσληφθέντων με σχέση αορίστου χρόνου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH