Skip to main content

Υπό προϋποθέσεις ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ

Η αγορά είναι θετική στην αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί αυτή να συνδυαστεί με αναπτυξιακά μέτρα και να συνδεθεί άμεσα με τις δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις.

Η αγορά είναι θετική στην αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί αυτή να συνδυαστεί με τις εξής δύο προϋποθέσεις: με αναπτυξιακά μέτρα και  με τις δεξιότητες που ζητάει η αγορά, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης που διεξήγαγε η εταιρεία Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού People for Business, με αφορμή τις εξαγγελίες της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επανήλθε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με το ερώτημα: «Η αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα συμβάλει στην ανάπτυξη και θα μειώσει την ανεργία;», συμπληρώνοντας την έρευνα με θέμα: «Η στρατηγική και οι νέες ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό για την επόμενη τριετία», που πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα από 20 Οκτωβρίου 2014 έως 20 Νοεμβρίου 2014, σε δείγμα 396 επιχειρήσεων από την Αττική, τη Βοιωτία και την Κόρινθο.

Tο 89% των επιχειρήσεων συνδέει την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της ανεργίας

Σύμφωνα με την έρευνα και όπως μεταδίδει το iefimerida.gr,  το 89% των επιχειρήσεων συνδέει την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της ανεργίας.

«Επειδή το ζήτημα της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τις δεξιότητες που ζητάει η αγορά, ώστε τα νέα πρόγραμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διασφαλίζοντας την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας σε μακροπρόθεσμη βάση και όχι μόνο όσο διαρκούν τα επιδοτούμενα προγράμματα», δηλώνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα CEO της People for Business.

Βέβαια, το 75% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει σε βραχυπρόθεση βάση το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, όμως μακροπρόθεσμα, κι εφόσον εφαρμοστεί μεμονωμένα, δεν θα συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.
Μόλις το 4% ανέφερε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα συμβάλει, ακόμη και μεμονωμένα, στην ανάπτυξη.

Επιφυλάξεις εκφράζει το 21% των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η μεμονωμένη αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή.

«Τα τελευταία χρόνια ο βασικός μισθός ήταν στο κατώτατο επίπεδο, παρόλα αυτά  η ανεργία έφτασε σε πολύ υψηλά ποσοστά αγγίζοντας το 25,5% με τις επιχειρήσεις να παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν τους κατάλληλους υποψηφίους. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του σύγχρονου εργαζόμενου με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και όχι η αύξηση ή η μείωση του βασικού μισθού, ως μεμονωμένες και αποσπασματικές ενέργειες. Οι  επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να πληρώσουν προφανώς παραπάνω από το βασικό μισθό, αρκεί να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό» επισημαίνει η κα Πιτσίκα.

ZENITH