Skip to main content

Υπό το βάρος πληθωρισμού και ανεργίας συνεδριάζει η ΕΚΤ

Εβδομάδα ευρωεπιτοκίων είναι η τρέχουσα καθώς το βλέμμα των επενδυτών θα επικεντρωθεί για έναν ακόμα μήνα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη.
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


Εβδομάδα ευρωεπιτοκίων είναι η τρέχουσα καθώς το βλέμμα των επενδυτών θα επικεντρωθεί για έναν ακόμα μήνα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη. Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες η συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται σε σχετικά καλύτερο κλίμα με τους αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν ότι πρώτον ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα αποφύγει να ανακοινώσει και επισήμως τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και δεύτερον τα μηνύματα που θα στείλει θα είναι σχετικά ενθαρρυντικά για την ευρωζώνη. 

Ο λόγος είναι ότι η συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση μιας σειράς απροσδόκητα θετικών στοιχείων για την πορεία της Ευρωζώνης.  Η ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάκαμψη των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών, αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν κάμψει αισθητά τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Τα στοιχεία ωστόσο αυτά δεν συνεπάγονται και αυτόματη στροφή της ΕΚΤ σε μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτικής. Η διαδικασία της ανάκαμψης παραμένει εύθραυστη και γι αυτό η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, έως και τα μέσα του επόμενου έτους. Το επιτόκιο έχει διατηρηθεί στο συγκεκριμένο επίπεδο από το Μάιο του περασμένου έτους.

Ένα ακόμα λόγο για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε υψηλό 20 μηνών (στο 1,7% τον Ιούλιο), ενώ η ανεργία παραμένει κοντά σε υψηλό 12 ετών (10% για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο). Η αύξηση του πληθωρισμού κατά κύριο λόγο αντικατοπτρίζει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας και δεν πρόκειται για ένδειξη σημαντικής αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων. Η ακόμη υψηλή ανεργία της Ευρωζώνης, η οποία έχει αυξηθεί από το 7,2% που ήταν στις αρχές του 2008, υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται να σημειωθεί ραγδαία ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης ή της αύξησης των μισθών. Συγκριτικά, το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 9,5%, ενώ στην Ιαπωνία το Μάιο στο 5,2%.

«Με την αύξηση των μισθών να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις προηγούμενες αυξήσεις της ανεργίας, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα ασκήσουν πτωτικές πιέσεις  στον πληθωρισμό για αρκετό διάστημα ακόμη», σημείωσε η Jennifer McKeown, οικονομολόγος της Capital Economics.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξης της Ευρωζώνης κορυφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός επέκτασης θα επιβραδυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 καθώς πολλές χώρες μειώνουν τις κρατικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις κυρίως στα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αν και ήδη η ΕΚΤ έχει περιορίσει αισθητά τις αγορές κρατικών χρεογράφων, εκτιμάται ότι ο διοικητής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα αποφύγει να ανακοινώσει και επισήμως τον τερματισμό του σχετικού προγράμματος.
Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη πολλά εμπόδια να υπερκεράσει. «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σίγουρα δεν φτάνει στο τέλος της», υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της UBS Τζάστιν Νάιτ και Αντριου Ρόουαν. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι η κρίση αυτή δεν θα οδηγήσει σε διάσπαση της νομισματικής ένωσης, αλλά σε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της και κυρίως σε πιο στενό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή, αλλά και οι προτάσεις για σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ή για πιο αυστηρές κυρώσεις σε χώρες με υψηλά ελλείμματα, αποκαλύπτουν ότι η Ευρώπη οδεύει προς το δρόμο της «δημοσιονομικής ένωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

ZENITH