Skip to main content

Υποβάθμιση γαλλικών σιδηροδρόμων από S&P

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα των κρατικών σιδηροδρόμων της Γαλλίας.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα των κρατικών σιδηροδρόμων της Γαλλίας (SNCF), επισημαίνοντας ότι «οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες μπορεί να καταστήσουν δυσχερέστερη, στο άμεσο μέλλον, τη δανειακή υποστήριξη» προς αυτούς.

Έτσι, η πιστοληπτική ικανότητα των γαλλικών κρατικών σιδηροδρόμων υποχώρησε, σήμερα, στο ΑΑ+ από ΑΑΑ.

«Πρέπει οπωσδήποτε στο εγγύς μέλλον να εκτεθούν περισσότερο στον ελεύθερο ανταγωνισμό οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι», ανέφερε η Standard & Poor’s, αιτιολογώντας την κίνησή της αυτήν.

Τυπικά, η SNCF είναι ένα «ΝΠΔΔ, με καταστατικό σκοπό, ταυτόχρονα, κι εμπορικό και βιομηχανικό». Λογικά, θα έπρεπε να απολαμβάνει του ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα που απολαμβάνει το γαλλικό δημόσιο.

Όμως η SNCF έχει μπεί στο στόχαστρο της Επιτροπής των Βρυξελλών, που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον ελεύθερο ανταγωνισμό με τις σιδηροδρομικούς οργανισμούς στην ΕΕ και να μην απολαμβάνει τόσων κρατικών προνομίων κι «ασυλιών». Οι Βρυξέλλες θέλουν τη μετατροπή της SNCF σε μία τυπική «ΑΕ», κάτι όμως στο οποίο το Παρίσι διαφωνεί ριζικώς.

ZENITH