Skip to main content

Υπόγειες διεργασίες σε επενδύσεις και τράπεζες

Ακόμα και σήμερα, που οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, κάποιοι επενδυτές εξακολουθούν να διακρίνουν ευκαιρίες για τοποθετήσεις επί ελληνικού εδάφους.

Εντονες διεργασίες εξελίσσονται στο κομμάτι των επενδύσεων και των τραπεζών τα τελευταία 24ωρα. Οι περισσότερες από αυτές είναι υπόγειες, έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και το σημαντικότερο έχουν άμεση επίπτωση στο οικονομικό γίγνεσθαι που αφορά το σύνολο της κοινής γνώμης.  Ειδικά όλων εκείνων που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αναζητούν επενδυτικές τοποθετήσεις για τα – όποια – κεφάλαια τους.

Μια σημαντική είδηση, στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτή που έχει να κάνει με το γεγονός ότι τέσσερα ξένα funds, «συνελήφθησαν» να κάνουν ανοικτές πωλήσεις μετοχών ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά το διάστημα Απριλίου – Μαίου 2014. Εστω και καθυστερημένα, τιμωρήθηκαν με πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολουθούν και νέα, πολύ μεγαλύτερα, πρόστιμα…

Την ίδια ώρα τακτικότατες εξακολουθούν να είναι οι επισκέψεις της Japonica στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πολ Καζαριάν, εκτός του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνει για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, πολλά από τα οποία είναι «φορτωμένα» στα χαρτοφυλάκια του fund, εξετάζει την περίπτωση και μιας ακόμα τοποθέτησης επί ελληνικού εδάφους. Ακόμα και σήμερα, που οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, κάποιοι εξακολουθούν να διακρίνουν ευκαιρίες.

Τα πράγματα βεβαίως θα ήταν πολύ καλύτερα, αν τους βοηθούσε με τις ενέργειες της και το ελληνικό κράτος. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι παραμένει χωρίς διοίκηση, ουσιαστικά, εδώ και περίπου δύο μήνες η Εθνική Τράπεζα, δεν συνιστά και την καλύτερη ένδειξη . Η παρούσα διοίκηση ασχολείται με την καθημερινή διαχείριση της τράπεζας, αλλά δεν λαμβάνει αποφάσεις στρατηγικής, καθώς περιμένει τους αντικαταστάτες της.

Η πρόταση της νέας κυβέρνησης να αναλάβει ο κ. Γιώργος Μιχελής τη θέση του CEO, «κόπηκε» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων & Χρηματαγοράς της Εθνικής Τράπεζας Λουκάς Φραγκιαδάκης αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στη θέση του Αλέξανδρου Τουρκολιά, καθώς έχει λάβει το πράσινο φως από την ΕΚΤ. Πρόεδρος θα τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη.

ZENITH