Skip to main content

ΥΠΟΙΚ: Πλεόνασμα 1,2%-1,5% του ΑΕΠ το βασικό σενάριο της λίστας

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αντιδρούν στη διαρροή της λίστας: Στο 1,2% με 1,5% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Επιπλέον πλεόνασμα, «δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους». Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο ΦΜ

Επιλεκτικά διαβάζεται η διαρροή της μεταρρυθμιστικής λίστας του οικονομικού επιτελείου, με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση, τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε μια πρώτη αντίδραση για τη διαρροή του νέου καταλόγου του Γιάννη Βαρουφάκη.

Επιχειρώντας να αποσαφηνίσουν το ζήτημα και καθιστώντας σαφές ότι η όποια λίστα αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν πως το βασικό σενάριο είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 αποφέροντας έσοδα 3 δισ. ευρώ που δεν θα προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και εφάπαξ, ενώ διευκρινίζουν ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το ίδιο έτος και 2,9% για το 2016.

«Το πλεόνασμα δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους»

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, στη λίστα εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. Εντούτοις, τονίζουν πως ποτέ κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως και υπογραμμίζουν πως σε περίπτωση που υπάρξει πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,5%, αυτό «προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν».

«Εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση (1,2% έως 1,5%) πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ)», εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν πως τα όποια μέτρα συμφωνηθούν με τους θεσμούς δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και γενικότερα στη μεσαία τάξη.

Έρχεται ο ΦΜΑΠ

Εν τω μεταξύ, από το ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ επισημαίνουν πως ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016, θα έλθει στη Βουλή το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

 

 

ZENITH