Skip to main content

Υπόνοιες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από UBS

Σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας εκφράζει η UBS. Τι πρότεινε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής ερευνών της ελβετικής τράπεζας για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στ
Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να εφαρμόσει επιτυχώς το πρόγραμμα σταθερότητας που έχει συμφωνήσει με την Τρόικα εκφράζει η ελβετική τράπεζα UBS. Παράλληλα, εκτιμά ότι πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, πρέπει να δοθεί ένα επιπλέον σήμα αποφασιστικότητας από την ελληνική κυβέρνηση, που να περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών του δημοσίου, ταχύτερη μείωση του ελλείμματος και άλλα... τρικ που μπορεί να αλλάξουν το κλίμα.

«Τα 120 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν πρόκειται να τα χαρίσουν οι χώρες που συμμετέχουν. Πρέπει να επιστραφούν από την Ελλάδα στους δανειστές της, μέσα στο συμφωνημένο χρόνο», είπε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου κ. Κ. Βαγενάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του ΣΒΒΕ, επισημαίνοντας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πολύ δύσκολο ότι θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να τα καταφέρει. Ως εκ τούτου, όπως άφησε εμμέσως να φανεί, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί τελικώς η χώρα μας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Για να πειστούν οι αγορές, θα πρέπει να προχωρήσετε σε δραστικές κινήσεις. Γιατί να μην τεθεί μηδενικός στόχος για το έλλειμμα, αντί του λίγο κάτω από το 3% που επιδιώκεται μέσα από το πρόγραμμα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις εταιριών του δημοσίου ή ακόμη και να μειώσει το μέγεθος της κυβέρνησης. «Είναι κάποια τέτοια τρικ που πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα από την Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί ο στόχος», είπε το ανώτερο στέλεχος του ελβετικού οίκου και πρόσθεσε πως «με τον τρόπο αυτό, όταν χρειαστεί να επιστρέψει η Ελλάδα για να αναζητήσει εκ νέου την δανειοδότησή της, θα μπορεί να γυρίσει και να πει: Ορίστε, εδώ είμαστε, τα καταφέραμε με τους στόχους που θέσαμε και μάλιστα τώρα θέλουμε να δανειστούμε λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν. Και φυσικά τότε θα μπορεί να αντλήσει τα χρήματα που θα χρειάζεται».

Νωρίτερα από το βήμα εκδήλωσης που οργάνωσε ο ΣΒΒΕ, με θέμα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τα δέκα έτη συνεργασίας με το IMD, ο κ. Βαγενάς είχε σημειώσει πως το πρόβλημα με τα υψηλά χρέη έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1930 και πως εκτός από χώρες όπως η Ελλάδα, ταλαιπωρεί, επίσης, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα πλούσια κράτη. Πιθανές λύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά η παγκόσμια οικονομία, καθώς σε άλλη περίπτωση οι εναπομείνασες επιλογές είναι λίγες και αφορούν:
αυστηρότητα στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας, αύξηση του πληθωρισμού και αναδιάρθρωση χρέους.

Όσον αφορά στην πρώτη επιλογή, υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει εφεξής να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν και να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα τους επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση. Αντίστοιχα στην περίπτωση του πληθωρισμού, ο κ. Βαγενάς εξήγησε πως το συγκεκριμένο εργαλείο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μόνο οι χώρες που έχουν δυνατότητα να «κόβουν» χρήμα. «Είναι καλό νέο […η αύξηση του πληθωρισμού] για όσους έχουν χρέη και κακό για όσους τους έχουν δανείσει.

Πρόκειται για μια καλή στρατηγική, βέβαια, όταν ενέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, διότι, αν ειδοποιήσεις τις αγορές ότι θα αυξήσεις τον πληθωρισμό, τότε θα σε τιμωρήσουν με αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης δεν έχει την ευχέρεια να κάνει χρήση αυτού του εργαλείου, παρά μόνο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του Ευρώ, να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας. Επικαλούμενος προβλέψεις της UBS για το πώς θα αντιδράσουν διάφορες οικονομίες του πλανήτη, ο κ. Βαγενάς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία έχουν αυξημένη πιθανότητα 60% να αυξήσουν τον πληθωρισμό για να αντιμετωπίσουν την κρίση και μόλις 15% για να λάβουν μέτρα λιτότητας, ενώ αντίθετα η Ευρωζώνη έχει πιθανότητα 50% για σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μόνο 15% για αύξηση πληθωρισμού. Σε σχέση, τέλος, με την επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Βαγενάς εκτίμησε ότι στα επόμενα χρόνια κάποιες από τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προβούν σε αναδιάρθρωση –χωρίς, πάντως, να τις κατονομάσει-, ενώ οι ΗΠΑ αντίθετα, παρά το υψηλό τους χρέος, δεν θεωρείται πιθανό ότι θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

ZENITH