Skip to main content

Υποστηρικτής της Ελλάδας ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας

Την άποψή του ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι ευθύνη της ευρωζώνης κι όχι του ΔΝΤ εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εσταίν.
Την άποψή του ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι ευθύνη της ευρωζώνης κι όχι του ΔΝΤ εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εσταίν. Σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε το καθήκον της στην ελληνική κρίση», το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Le Temps» της Γενεύης, φιλοξενεί τις εκτιμήσεις του Ντ΄ Εσταίν για το ρόλο της Ευρώπης στην ελληνική κρίση, όπως τις εξέφρασε σε ομιλία του στη Γενεύη για την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.

Ο πρώην πρόεδρος επικρίνει την πολύ ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης των ευρωπαίων παραγόντων απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία χώρα - μέλος της νομισματικής ένωσης. Όσον αφορά στο ΔΝΤ, υποστηρίζει: «Εάν βέβαια μπορεί να διευκολύνει το θέμα στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης ακόμα καλύτερα, ωστόσο ο ρόλος του θα πρέπει να μείνει εκεί».

«Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας δεναποτελεί παρά μία από τις εμφανείς εκδηλώσεις της σημερινής διάσπασηςτων ευρωπαϊκών κρατών», εκτιμά ο πρόεδρος και διαπιστώνει ότι εάν η ΕΕ δεν εκπλήρωσε το καθήκον της σημαίνει ότι «δεν διαθέτει ηγέτες που να επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική». «Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιστρέφουν από μία συνάντησηδεν ερωτώνται για το τι έκαναν για να προχωρήσει η Ευρώπη, αλλά τικατάφεραν να επιτύχουν για τη χώρα τους», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως», είπε αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στοχαστές, φιλόσοφοι, ποιητές και οι δραματουργοί και οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος αναφέρει ότι δεν υπάρχει φόβος για το μέλλον του ευρώ, ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια των τελευταίων μηνών σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον εθελοντικά, ωστόσο παρατηρεί ότι η χώρα μας δεν έχει συμφέρον να εξέλθει από την ευρωζώνη. «Το σενάριο μιας εξόδου από το ευρώ δεν είναι πιθανό, παρά μόνον σε μία κατάσταση καταστροφής», καταλήγει.

ZENITH