Skip to main content

Υποστηρίζει την κατάργηση βίζας στα Βαλκάνια η Ε.Ε.

Την υποστήριξη του για ταξίδια χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σερβία, την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο από τις 19 Δεκεμβρίου εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξη του για τα σχέδια για ταξίδια χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο από τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα κάλεσε την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρα τα δυτικά Βαλκάνια.

Οι τρεις Βαλκανικές χώρες ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα η κατάργηση της βίζας να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική πολιτική της ΕΕ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να δώσουν την τελική έγκριση για το σχέδιο το αργότερο αυτόν το μήνα.

«Περιμένω οι υπουργοί να το υποστηρίξουν αυτό», δήλωσε η Τάνια Φαγιόν, ευρωβουλευτής από την Σλοβενία.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Αλβανία και η Βοσνία δεν πληρούν τα κριτήρια για διευκόλυνση των ταξιδιών και κάλεσαν τους πολιτικούς να πιέσουν την κατάσταση με μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα.

«Πιστεύω ότι από την άνοιξη θα μπορούν να πληρούν όλα τα κριτήρια. Δεν είναι σωστό για τις δύο αυτές χώρες να μη συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα απελευθέρωσης από τη βίζα», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH