Skip to main content

Υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις για ρευστό από τη Μόσχα

Από τον αγωγό φυσικού αερίου και τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ποιο ήταν τελικά το βασικό όφελος από την σχεδόν τριήμερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και τις συναντήσεις που είχε εκεί με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης; Η «βελτίωση των διακρατικών σχέσεων». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι εξαρχής αυτός ήταν ο βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής στη Ρωσία κι επικαλούνται, γι αυτόν τον λόγο, τις πρώτες δηλώσεις Πούτιν - Τσίπρα μετά τη συνάντηση τους.

Πώς «μεταφράζεται» αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα εξασφαλίσει, με έναν έμμεσο τρόπο, μια χαλάρωση του εμπάργκο των αγροτικών εξαγωγών της στη Ρωσία, ενώ στο τραπέζι μπήκε και η επέκταση του ρωσοτουρκικού αγωγού, με τη δημιουργία και ενός «ελληνικού», που θα διασχίζει τη Μακεδονία, θα περνά από τα Βαλκάνια για να καταλήγει στην Αυστρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για προκαταβολή της από πλευράς Ρωσίας στην ελληνική πλευρά, που θα συμψηφιστούν με τα μελλοντικά κέρδη της χώρας μας από το 2019.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ακόμα και ο αγωγός είναι ένα σχέδιο που τελικά προϋποθέτει την έγκριση της ΕΕ, το συμπέρασμα είναι ένα: Πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα διασφαλίσει και οικονομική βοήθεια, όπως προσδοκά. Δηλαδή, μπορεί να βοηθηθούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, αλλά στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν θα έχουν να υπολογίζουν σε ανάσες ρευστότητας απ΄ τη Μόσχα, ούτε μετά κι από αυτή την επίσκεψη.

Βεβαίως, η ελληνική πλευρά υποσχέσεις πήρε αρκετές, ωστόσο δεσμεύσεις δεν εξασφάλισε, επ' αυτού, καμία, όπως υποστηρίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Ούτως ή άλλως, η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, αυτή τη στιγμή, είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα στην κυβέρνηση της. Το αντιλήφθηκαν πρώτοι οι Κύπριοι κι αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Ελλήνων.

ZENITH