Skip to main content

Υποτιμημένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες λέει η Nomura

Ελκυστικές θεωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ομάδα ανάλυσης της Nomura, θεωρώντας ότι η πτώση των τιμών των μετοχών τους ήταν υπερβολική σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν η κρίση χρέους στην Ευρώπη
Ελκυστικές θεωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ομάδα ανάλυσης της Nomura, της μεγαλύτερης ιαπωνικής χρηματιστηριακής, θεωρώντας ότι η πτώση των τιμών των μετοχών τους ήταν υπερβολική σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν η κρίση χρέους στην Ευρώπη ή τα προγράμματα λιτότητας στις οικονομίες. Στην έκθεση της φροντίζει να διαχωρίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας πως και μόνο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους την κάνει επιφυλακτική.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν «υποαποδώσει σημαντικά» έναντι των αμερικανικών φέτος και πλέον διαπραγματεύονται με μέσο PE (τιμή προς κέρδη) για το 2012 6,7 φορές έναντι 9,1 φορές των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, αναφέρει η έκθεση που υπογράφουν οι αναλυτές Jon Peace και Chintan Joshi.

Η Nomura επαναλαμβάνει την αισιόδοξη οπτική της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες λέγοντας ότι «είναι πολύ ελκυστικές σε ιστορική βάση ή ως προς τις προοπτικές τους».

Οι ανησυχίες για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και μετάδοσης της κρίσης χρέους και σε άλλα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία κράτησαν τον δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services 12% χαμηλότερα φέτος.

«Δεν πιστεύουμε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο κίνδυνος πιθανών πτωχεύσεων κρατών και το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής δικαιολογούν τις σημερινές αποτιμήσεις», λέει η Nomura προσθέτοντας πως τα «χρηματοδοτικά θέματα» των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι υπό έλεγχο και ότι η αρνητική επίδραση των προγραμμάτων λιτότητας στις οικονομίες θα περιοριστεί απ’ την υποχώρηση του ευρώ.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τονίζουν πως το πακέτο των 750 δις ευρώ προσφέρει πολύτιμο χρόνο σε μεγάλες χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία να μειώσουν τα ελλείμματά τους και ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μακρινός. «Δεδομένων των ρίσκων και των αποτιμήσεων συνεχίζουμε να εκφράζουμε τη θεμελιώδη προτίμησή μας για τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης περισσότερο έναντι της Νότιας», αναφέρει η έκθεση. 

ZENITH