Skip to main content

Υποτονικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Η υποτονικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικά σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ Σίτι και Γουόλ Στριτ παρέμειναν κλειστές λόγω αργιών
Η υποτονικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικά σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς Σίτι και Γουόλ Στριτ παρέμειναν κλειστές λόγω αργιών. Αν και ξεκίνησαν σε θετικό έδαφος, στη συνέχεια οι δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα σε Φρανκφούρτη (GDAX +0,31%) και Παρίσι (CAC40 -0,21%). Οι αργίες ήταν και ο λόγος που ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν σημαντικό ριμπάουντ την προηγούμενη εβδομάδα απ’ τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Το Μάιο οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 έφθασαν το 6,1%.

Την προτίμηση των επενδυτών συγκέντρωσαν οι μετοχές των κλάδων του real estate και των αυτοκινήτων, ενώ αντίθετα πιέσεις δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές στην Ισπανία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας απ’ τον οίκο Fitch. Δημοσιεύματα, μάλιστα, αναφέρουν ότι μεθοδεύονται συγχωνεύσεις μεταξύ συνεταιριστικών τραπεζών «cajas», προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα η κρίση.

Σταθεροποιητικά πάντως κινήθηκε σήμερα το ευρώ (1,2306 δολάρια), με τους επενδυτές να παραμένουν, ωστόσο, ανήσυχοι μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας και την προειδοποίηση της Γαλλίας ότι ενδεχομένως να κινδυνεύει και η δική της αξιολόγηση.

Από τις αρχές του μήνα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει καταγράψει απώλειες 7,7% έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, εκτροχιάζοντας την παγκόσμια ανάκαμψη. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική μηνιαία πτώση του ευρώ και τη μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση από τον Ιανουάριο του 2009.

ZENITH