Skip to main content

Υπουργείο Οικονομικών: Δώστε, σώστε και γλυτώστε...

Κατατέθηκε ρύθμιση εξπρές για οφειλές στην εφορία με γενναία κίνητρα. Δυνατότητα διαγραφής μέχρι και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων - Σε ισχύ μέχρι τις 27 Μαρτίου.
Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι όποιος φορολογούμενος προχωρήσει έως τις 27 Μαρτίου στην εξόφληση οποιασδήποτε φορολογικής οφειλής, απαλλάσσεται πλήρως από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
 
Επίσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, όποιος φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να καταβάλει μόνο ένα μέρος του χρέους του, τότε θα διαγράφεται αυτόματα αντίστοιχο ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
 
Είναι προφανές ότι με αυτή τη ρύθμιση εξπρές - που είναι ανεξάρτητη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων- το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημόσια ταμεία, που ολοένα και στερεύουν, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μαρτίου.
 
Για παράδειγμα, για συνολικό χρέος 5.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 2.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 ευρω είναι οι προσαυξήσεις, αν κάποιος καταβάλει εφάπαξ την αρχική οφειλή, εξοφλά, αφού γλυτώνει το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή και τις 3.000 ευρώ. 
 
Αν, πάλι, κάποιος μπορεί ή θέλει να καταβάλει, π.χ., το 50% της αρχικής οφειλής, δηλαδή 1.000 ευρώ, τότε θα διαγραφεί αντίστοιχα το 50% των προσαυξήσεων και των προστίμων, δηλαδή 1.500 ευρώ. Το υπόλοιπο της οφειλής, δηλαδή 2.500 ευρώ(1.000 από την αρχική οφειλή και 1.500 από τις προσαυξήσεις), πιθανώς θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων(μένει να επιβεβαιωθεί με σχετική διευκρίνιση), χωρίς βέβαια να καρπούται εκ νέου τις ευνοϊκές προβλέψεις της για (περαιτέρω) μείωση των προσαυξήσεων.
 
Η ρύθμιση ευνοεί κυρίως αυτούς που έχουν παλαιά χρέη καθώς τους επιτρέπει να διαγράψουν προσαυξήσεις που είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες του οφειλόμενου ποσού.
 
Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής που ακολουθεί κάθε οφειλή από την καταχώρισή της.
 
Με την ίδια τροπολογία, στην κυριότητα του δημοσίου περνά ποσό 555,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ZENITH