Skip to main content

Υποχωρεί η δημοτικότητα των Εργατικών στην Αυστραλία

Η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος ολισθαίνει στη Βικτωρία και τη Νέα Νότια Ουαλία, δύο από τα κυριότερα προπύργιά του.
Η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος ολισθαίνει στη Βικτωρία και τη Νέα Νότια Ουαλία, δύο από τα κυριότερα προπύργιά του. Δημοσκόπηση της «Νewspoll», για την εφημερίδα «The Australian», αποτυπώνει σημαντική μείωση των ποσοστών του Εργατικού κόμματος.

Στο μεταξύ κρίση πανικού έχουν προκαλέσει στην κυβερνητική παράταξη οι διαδοχικές αναδιπλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, σε βασικές εξαγγελίες του. Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος αγωνιούν για την πορεία της κυβέρνησης προς τις εθνικές εκλογές, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει την υλοποίηση προγραμμάτων-αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής.

Η αγωνία κορυφώθηκε μετά την ανακοίνωση του κ. Ραντ ότι βάζει στο αρχείο το περιβόητο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον, παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις του ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αποτελεί μείζον θέμα για τη χώρα. Ο κ. Ραντ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βάζει στο αρχείο το Πρόγραμμα Εμπορίας Ρύπων (Emissions Trading Scheme-ETS) για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Με την αρχειοθέτηση του προγράμματος ETS, μετατίθεται για την επόμενη τριετία δαπάνη ύψους 50 δισ. δολαρίων (Αυστραλίας) για την υλοποίηση του προγράμματος και εξαλείφει τον κίνδυνο «τιμωρίας» του Εργατικού Κόμματος - στις πολιτειακές και κοινοπολιτειακές εκλογές - για την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραπομπή στις «ελληνικές καλένδες», όμως, της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιέγραφε πριν από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης - τον περασμένο Δεκέμβριο - ως αναγκαία για την οικονομική επιβίωση της Αυστραλίας τον εκθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH