Skip to main content

Υποχώρηση στα κέρδη και τον ενοποιημένο τζίρο της ΔΕΘ ΑΕ

Χαμηλή πτήση πραγματοποίησαν τα μεγέθη της ΔΕΘ ΑΕ, κατά τη χρήση του 2009, καθώς τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα μετά φόρων κέρδη, κατέγραψαν υποχώρηση έναντι των επιδόσεων του προηγούμενου έτους.
Χαμηλή πτήση πραγματοποίησαν τα μεγέθη της ΔΕΘ ΑΕ, κατά τη χρήση του 2009, καθώς τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα μετά φόρων κέρδη, κατέγραψαν υποχώρηση έναντι των επιδόσεων του προηγούμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας, στην εξεταζόμενη χρήση ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει μικρή κάμψη και διαμορφώνεται στα 9,29 εκατ. ευρώ, έναντι 9,57 εκατ. ευρώ το 2008. Ακόμη μεγαλύτερη, όμως, είναι η συρρίκνωση των ενοποιημένων κερδών, τα οποία σε επίπεδο μετά φόρων ανέρχονται στα 1,5 εκατ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κάτω από το μισό, σε σχέση με τα μετά φόρων κέρδη, ύψους 3,24 εκατ. ευρώ, της χρήσης του 2008.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη φορολογία ύψους 862 χιλ. ευρώ, που υποχρεώνεται να καταβάλει η εταιρία για την κλειόμενη χρήση, διότι σε επίπεδο προ φόρων, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται στα 2,36 εκατ. ευρώ και είναι κατά τι υψηλότερο, έναντι του 2008, όταν το αντίστοιχο μέγεθος είχε ανέλθει στα 2,14 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA), από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται μειωμένα κατά 9%, περιοριζόμενα στα 2,12 εκατ. ευρώ, από 2,33 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα το 2008, ενώ και τα μικτά κέρδη υποχώρησαν στα 2,74 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 15,9%, έναντι των 3,26 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο πριν. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η ΔΕΘ ΑΕ, παραμένει κερδοφόρα μέσα σε αυτή την αρνητική συγκυρία, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως μόλις πριν λίγα χρόνια, το 2004, οι ζημίες της ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της εταιρίας εξάλλου, ο κ. Δ. Μπακατσέλος, πριν περίπου ένα μήνα είχε αναφερθεί στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δεν πρόκειται να επηρεάσει το εκθεσιακό πρόγραμμα του 2010, τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως αυτό έχει αποφασιστεί. Ο ίδιος είχε αναφερθεί, επίσης, σε μια σειρά θεμάτων που μένουν εκκρεμή, με πρώτο το νέο εκθεσιακό κέντρο και την μετεγκατάστασή του -αν εκεί καταλήξει η νέα μελέτη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- την οποία έχουν εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη. «Τα περιθώρια έχουν στενέψει και ο ανταγωνισμός, εσωτερικός και εξωτερικός, κλέβει κομμάτια από την εκθεσιακή δύναμη της Θεσσαλονίκης» είχε πει τότε και το επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

ZENITH