Skip to main content

Υποχρέωση η δεύτερη απορρόφηση του ΦΠΑ λένε οι έμποροι

Αν και το ελληνικό εμπόριο καλείται για δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να απορροφήσει την νέα αύξηση του ΦΠΑ, για τους εμπόρους η δεύτερη απορρόφηση δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση, το
Αν και το ελληνικό εμπόριο καλείται για δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να απορροφήσει την νέα αύξηση του ΦΠΑ και να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή, για την ΕΣΕΕ και τους μικρομεσαίους εμπόρους, η δεύτερη απορρόφηση δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση, τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν τομείς όπου οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν θα απορροφηθούν, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, της κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και τομείς παροχής υπηρεσιών και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου για πρώτη φορά εισάγεται ο ΦΠΑ. Οι επιβαρύνσεις από ΦΠΑ σε ιατρικά κέντρα, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορά ακινήτων, ταξί κ.λπ. δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν, συνεχίζει η ΕΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ ετησίως και σημειώνει στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από το ΦΠΑ, παρά την πρώτη αύξηση του Φεβρουαρίου, παρουσιάζουν αύξηση μόλις 0,8% έναντι ετήσιου στόχου 14,5%. Άρα, προσθέτει, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα για τα κρατικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση, κυρίως λόγω της ύφεσης κατά 4% στην οικονομία μας.

Η απορρόφηση του ΦΠΑ που θα επιχειρηθεί από το ελληνικό εμπόριο είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης ΦΠΑ. Αναλυτικά η επιβάρυνση στον καταναλωτών αντιστοιχεί σε 800 εκατ. ευρώ στον κλάδο των τροφίμων (λιανική-χονδρική), σε 300 εκατ. ευρώ τον κλάδο των αυτοκινήτων/ανταλλακτικών/ κλπ και σε 1 δισ. ευώ στο σύνολο του λιανικού εμπορίου (εκτός από τον κλάδο των τροφίμων).
 
Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτές οι αυξήσεις δεν αποτελούν το σύνολο της επιβάρυνσης, με δεδομένη τη δυσκολία υπολογισμού της επιβάρυνσης στους κλάδους στους οποίους εισάγεται για πρώτη φορά ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα ανέλθει περίπου στα 60 ευρώ μηνιαίως.

Ο λογαριασμός για το β΄ εξάμηνο του 2010 για τους Έλληνες θα είναι ιδιαίτερα βαρύς, εάν υπολογίσουμε εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ και τα υπόλοιπα εισπρακτικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η ΕΣΕΕ, η έναρξη των τακτικών θερινών εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου θα βοηθήσει σημαντικά στην απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ και θα αποφορτίσει την περαιτέρω καθίζηση της αγοραστικής δύναμης, που απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην μείωση της απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις θα μετριάσουν τις πιέσεις στην αγορά για τουλάχιστον δύο μήνες, οι οποίες όμως φαίνεται να επανέλθουν αυξημένες από το Σεπτέμβριο.

Οι παρενέργειες της κρίσης στο εμπόριο θα είναι πολλές, ενώ μεγάλες ανατροπές παρατηρούνται και στις καταναλωτικές συνήθειες. Σε έρευνα της ΕΣΕΕ που είναι σε εξέλιξη αναδεικνύεται ότι οι περικοπές άλλαξαν ριζικά τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι επιλέγουν την καταναλωτική αποχή. Ουσιαστικά ο καταναλωτής με την ψυχολογία του στο ναδίρ αυτοτιμωρείται, με το γνωστό Shopping Τherapy να έχει μετατραπεί σε Shopping Penalty.

Με δεδομένη τη σημασία της ψυχολογίας, η οποία συμβάλλει στη μειωμένη κίνηση, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν το λουκέτο.

Πιο αναλυτικά:

  • 2 στις 10 καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα.

  • 3 στους 10 σκέπτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων.

  • 4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις.

  • 5 στους 10 εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να τερματίσουν την λειτουργία τους.

  • 7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν πάψει να έχουν κερδοφορία.

  • 8 στους 10 επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  • 9 στους 10 πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.

Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ σήμερα 28 Ιουνίου σε Διοικητικό της Συμβούλιο κάλεσε τους εμπόρους από όλη την Ελλάδα να προχωρήσουν σε απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ για δεύτερη φορά, αναδεικνύοντας έτσι το γεγονός ότι το ελληνικό εμπόριο σε κάθε γωνιά της χώρας βρίσκεται στο πλάι του καταναλωτή στους δύσκολους για όλους μας καιρούς.

ZENITH