Skip to main content

Υποχρεωτικά η γονική μέριμνα ανήλικων παιδιών και στους δύο διαζευγμένους γονείς

Το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων, την άσκηση της γονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων την έχουν από κοινού και οι δύο γονείς.

Το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι σύμφωνα με τονΑστικό Κώδικα, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το ΟικογενειακόΔίκαιο σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων, την άσκηση τηςγονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων την έχουν από κοινού και οι δύογονείς και σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων το λόγο έχουν ταδικαστήρια.


Σύμφωνα πάντα με το ΣτΕ, νόμιμοι αντιπρόσωποι τωνανήλικων τέκνων ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά και για κάθε άλληδικοπραξία είναι και οι δύο γονείς, οι οποίοι ασκούν από κοινού τηγονική μέριμνα επί των παιδιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφασητου Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, «αν η άσκηση της γονικής μέριμναςέχει κατανεμηθεί ανάμεσα στους γονείς, λόγω διάστασής τους, κατ’ άρθρο1514 ΑΚ και η επιμέλεια του ανηλίκου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφασηστον έναν από τους γονείς, λ.χ. τη μητέρα, τότε η τελευταία έχειαρμοδιότητα να αποφασίζει για τα τρέχοντα και καθημερινά μόνο θέματα τασχετιζόμενα με την επιμέλεια του τέκνου και όχι για τα λοιπά (σοβαρά)θέματα, επί των οποίων η λήψη αποφάσεως εξακολουθεί να παραμένει στονπυρήνα της γονικής μέριμνας».


Το ΣτΕ το απασχόλησε περίπτωσηΕλληνίδας η οποία ήταν έγγαμη με Ιορδανό γιατρό, πολιτογραφημένο Έλληναυπήκοο και με τον οποίο κατά τα έτη 1982, 1988 και 1992 απέκτησε τρίατέκνα (δύο κορίτσια και ένα αγόρι). Τον Ιούλιο του 1996 μέσω τωνδικαστηρίων (ασφαλιστικά μέτρα και εν συνεχεία με δικαστική απόφαση),επικαλούμενη τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης με το σύζυγό της, τηςανατέθηκε η επιμέλεια των τριών ανήλικων (τότε) παιδιών της.


Παράλληλα,η μητέρα των ανήλικων παιδιών ζήτησε και έγινε δεκτή από τη ΔιεύθυνσηΚρατικής Ασφάλειας η απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα των τριών παιδιώντης. Σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας διαβιβάστηκε η απαγόρευση εξόδουαπό τη χώρα και καταχωρίστηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τουυπουργείου Δημόσιας Τάξης.


Με ιδιωτικό συμφωνητικό ρυθμίστηκαν ταθέματα επικοινωνίας των δύο γονέων με τα παιδιά. Έτσι, το Πάσχα του1997, ο πατέρας παρέλαβε τη Μεγάλη Πέμπτη τα τρία ανήλικα παιδιά μευποχρέωση να τα επιστρέψει την Τρίτη του Πάσχα. Ο Ιορδανός πατέραςοδήγησε τα παιδιά στο Ανατολικό Αεροδρόμιο Αθηνών και με πτήση τωνσυριακών αερογραμμών μετέβησαν όλοι μαζί στο Αμάν της Ιορδανίας μέσωΔαμασκού.


Ο υπεύθυνος αστυνομικός του αεροδρομίου αρκέστηκε στονέλεγχο ταυτοπροσωπίας και σφράγισης των διαβατηρίων των τριών ανηλίκων,χωρίς να πληκτρολογήσει τα στοιχεία τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστήκαι στη συνέχεια επέτρεψε την αναχώρησή τους.


Αποτέλεσμα τηςπαράλειψης αυτής του αστυνομικού οργάνου –σύμφωνα με την απόφαση τουΣτΕ– ήταν «η διαφυγή των ανήλικων από τη χώρα, παρά την υπάρχουσα στονηλεκτρονικό υπολογιστή του αεροδρομίου καταχωρισμένη απαγόρευση εξόδουτους και η μη επιστροφή τους έκτοτε στην Ελλάδα».


Κατόπιν αυτών,ύστερα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διεξήχθη διαπιστώθηκε αμέλειατου υπεύθυνου αστυνομικού του αεροδρομίου κατά την εκτέλεση τηςυπηρεσίας του και του επιβλήθηκε πρόστιμο στέρησης ενός μισθού, λόγωτης διαφυγής των παιδιών στο εξωτερικό.

Ακολούθως, η μητέρα μεαγωγή της στράφηκε κατά του Δημοσίου διεκδικώντας ατομικά το ποσό των146.735 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστηαπό την αμέλεια του αστυνομικού του αεροδρομίου, ενώ διεκδίκησε καιαντίστοιχο ποσό για τα τρία ανήλικα παιδιά.


Για την ενέργειά τηςαυτή η μητέρα επικαλέστηκε το βίαιο αποχωρισμό από τα παιδιά της, οοποίος της προκάλεσε αβάστακτο ψυχικό πόνο και της προσέβαλε τηνπροσωπικότητά της. Επίσης, αναφέρει ότι μετά τη «φυγάδευση των παιδιώνστο Αμάν δεν έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους, αλλά δεν μπορείνα μεταβεί η ίδια στην Ιορδανία προς αναζήτησή τους, επειδή είναιμουσουλμανική χώρα και επικρατούν διαφορετικές αντιλήψεις σε σχέση μετην οικογένεια και τη θέση της γυναίκας».

Τέλος, το ΣτΕ επιδίκασε στην ίδια το ποσό των 146.735 ευρώ ως αποζημίωση και δεν δέχθηκε την αγωγή των παιδιών.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH