Skip to main content

Υποχρεωτικές άδειες προσωπικού άρχισαν μεγάλες επιχειρήσεις

Η αρχή έγινε από μεγάλη καπνοβιομηχανία, ενώ τη σκυτάλη πήρε γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών κι όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια...
Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις μπαίνουν στη λογική των υποχρεωτικών αδειών προς το προσωπικό τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω των οικονομιών κλίμακας. Εν προκειμένω, το κόστος λειτουργίας είναι αυτό το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο των διοικήσεών τους που αντιγράφουν το μοντέλο με τη μορφή του ντόμινο.

Την αρχή έκανε μεγάλη καπνοβιομηχανία, η οποία ανακοίνωσε πρώτη πρόγραμμα υποχρεωτικών αδειών, για να ρίξει το κόστος λειτουργίας της. Μουδιασμένα, το παράδειγμά της ακολούθησαν κι άλλες, μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, για να γίνει γνωστό ότι το μέτρο πλέον εφαρμόζεται κι από μεγάλο όνομα της αγοράς των ηλεκτρικών ειδών. Συγκεκριμένα πρόκειται για αλυσίδα καταστημάτων του κλάδου με πολύ γνωστή φίρμα στην αγορά, η οποία έκρινε ότι αν θέλει να βγει από τη σημερινή συγκυρία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τότε η κίνηση αυτή είναι μονόδρομος.

Όπως ήταν φυσικό, το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων και των σωματείων τους, αλλά, από την άλλη πλευρά, αυτό το οποίο έγινε κατανοητό ήταν ότι και τα πραγματικά περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα. Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι γνώστες των παραπάνω κρουσμάτων κι αυτό που φοβούνται είναι μήπως το φαινόμενο πάρει μαζικές διαστάσεις. Ο λόγος προφανής: Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπισή του θα είναι δυσχερής και οι επιπτώσεις του στο δείκτη απασχόλησης καταλυτικές.

ZENITH