Skip to main content

Υψηλές προσδοκίες για αγροτικά προϊόντα-ΟΛΘ, μέσω... Μόσχας

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται από την κυβέρνηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την ερχόμενη εβδομάδα, στη Μόσχα.

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται από την κυβέρνηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 8 και 9 Απριλίου, στη Μόσχα.

Οι συνομιλίες του κ.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας.

Συγχρόνως, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι η άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η ρωσική σε εισαγωγές αγροτικών προιόντων από ευρωπαικές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει εξαίρεση για τα ελληνικά και κυπριακά προιόντα, γεγονός το οποίο, αν επιτευχθεί, θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για την αγροτική παραγωγή της Μακεδονίας, που τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας αυτού του λόγου, υπέστη πολύ μεγάλο πλήγμα (ειδικά στην Ημαθία και όχι μόνο).

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται επίσης και όσον αφορά στις σχέσεις με την Κίνα. Πηγές της κυβέρνησης που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ενημερώνουν τη Voria.gr ότι παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, κυρίως για εσωκομματικούς, κυρίως, λόγους, η απόφαση είναι ειλημμένη: θα πουληθεί το 51% του ΟΛΠ – γεγονός το οποίο ικανοποιεί την κινεζική πλευρά, αν και η αρχική συμφωνία προέβλεπε την πώληση του 67,7%.

Κι επειδή ο ΟΛΠ λειτουργεί ως «οδηγός», δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα λειτουργήσει ως «πιλότος» και για τον ΟΛΘ.

Για την περίπτωση του, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τη Ρωσία, οπότε δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν εξελίξεις επ’ αυτού, στο επικείμενο ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα...

ZENITH