Skip to main content

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το επίδομα

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ανήκεστο βλάβη και χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται για λόγους πολιτικού κόστους.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων είναι υπερβολικά μεγάλος και δεν νοείται να αυξηθεί περισσότερο, ενώ δεν απέκλεισε πάγωμα ή μείωση μισθών, αν αυτό είναι απαραίτητο. Πέραν αυτού θα πρέπει να δοθεί βάρος στις επενδύσεις που δεν έρχονται στην Ελλάδα, όπως τόνισε, λόγω της μεγάλης διαφθοράς, της συχνής αλλαγής του φορολογικού πεδίου και της έλλειψης της απαιτούμενης εργασιακής ειρήνης.

Επανέλαβε την πάγια πρότασή του στη φάση της κρίσης να μην ληφθεί υπόψη το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια και να πέσουν τα συσσωρευμένα χρήματα της παραοικονομίας στην αγορά.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή εντολή να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας. Ο κ. Σαχινίδης πρόσθεσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις κερδοσκοπικές κινήσεις και «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση σε κανέναν ΄΄ραντιέρη΄΄ να εκμεταλλευθεί». Αντιθέτως, συμπλήρωσε, ρίχνεται το βάρος στη ενίσχυση της αγοράς με το βάρος των ομολόγων του δημοσίου. Υπογράμμισε ότι δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος, αλλά αποκαθίστανται μηχανισμοί, ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε ενοχοποίηση κάποιας επαγγελματικής κατηγορίας.

Καρατζαφέρης για ενδεχόμενο εκλογών το Μάρτιο

Ανταπαντώντας και πάλι ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να αποδώσει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους από τους αξιωματούχους της ΝΔ ευθύνονται για τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Αναφορικά όμως με τον αφορισμό του κ. Σαχινίδη για «νωπή και ισχυρή εντολή», κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται, «γιατί μπορεί να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, εκτός αν κάποιοι σας τη χαρίσουν, όπως έκαναν το 1995 και σας άφησαν στην κυβέρνηση δέκα χρόνια».

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «ότι συνεχίζεται το σήριαλ της πολυκατοικίας με αναταραχή όμως και με κάποιους να αναζητούν νέους ρόλους και να κρατούν το καρότο του Μαρτίου»: «Η ΝΔ, ως γνωστόν έχει ήδη δεσμευθεί για τον Κάρολο Παπούλια, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Αναμένω και τη δική σας και μάλιστα σύντομα».

Περίμενα περισσότερο προβληματισμό από τη ΝΔ και όχι τόσο πανικό από το ΠΑΣΟΚ, ανταπάντησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και συνέχισε: «Εγώ απλώς παίρνω το περίστροφο, που κράδαινε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές. Δεν λέω κάτι το διαφορετικό. Δεν κερδίσατε εσείς τις εκλογές. Τις έχασε ο Καραμανλής που τώρα έχει φύγει και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Εσείς λέγατε πρώτα εκλογές και μετά Παπούλιας. Κι εγώ λέω ναι στον Κάρολο Παπούλια μετά όμως τις εκλογές. Το αν θα πιάσει την ευκαιρία η ΝΔ, αυτό αφορά εκείνη»
  
Στη συζήτηση για την προεδρολογία παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης λέγοντας ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ζητούσε εκλογές, «για να σταματήσει ο κατήφορος. Τώρα που γίνεται αγώνας ανάταξης και υπάρχουν τόσα ανοικτά μέτωπα πώς ζητούνται και πάλι εκλογές;» Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «με το πάγωμα και τη μείωση μισθών πήγε στις εκλογές και ο Καραμανλής και τις έχασε. Μη ζητάτε, λοιπόν, εκλογές, γιατί θα πάθετε χειρότερα».

Ψηφίζουν το νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Την αρχή του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ψηφίζουν το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Καταψηφίζει το ΚΚΕ, «παρών» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τελικά καταψηφίζει και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος το είχε υπερψηφίσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
  
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Λέγκας και αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και το νομοσχέδιο, τόνισε ότι παρατηρείται διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ με την πρακτική «εντός των τειχών να συκοφαντείται η οικονομία την ίδια ώρα που δίδεται η μάχη στις Βρυξέλλες». Κατά τον κ. Λέγκα η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού συνιστά μηδενισμό του έργου των κυβερνήσεων της ΝΔ, την ίδια ώρα που υπάρχει προφανής αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης.

Ο κ. Λέγκας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε στις αρχές του χρόνου και η προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τα σημερινά, πλην όμως τότε το ΠΑΣΟΚ τα κατεψήφιζε, ενώ σήμερα τα υπερψηφίζει η ΝΔ: «Εσείς υπαναχωρείτε και διά στόματος πρωθυπουργού λέγονται ψεύδη περί κατάρρευσης του κράτους, με αποτέλεσμα αυτά να είναι βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Εμείς δεν πλειοδοτούμε, ούτε τάξαμε και αποδεχόμαστε ένα νομοσχέδιο που ξεφορτώνει δαπάνες στο 2009 και φορτώνει έσοδα στο 2010, με προφανή σκοπό να φανεί ψηλότερο το έλλειμμα φέτος και αποτελεσματικότερη η χρήση η δική σας το 2010».

Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας ο Χρήστος Παπουτσής απέδωσε στην αντιπολίτευση «προσπάθεια ενίσχυσης της αγωνίας και της ανασφάλειας της αγοράς και εν τέλει οικοδόμησης της αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Αλλά αυτό το σχέδιο δεν θα το πετύχετε». Ο κ. Παπουτσής επέμεινε ότι η κυβέρνηση εργάζεται, για να ξεπεραστεί η κρίση με μετριοπάθεια και μέτρο και κυρίως την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο με δημοσιονομική διαχείριση.

Στους χαρακτηρισμούς περί φιλοδωρήματος και διαχείρισης της μιζέριας επανήλθε ο αγορητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «ελεημοσύνη και φτωχοπροδρομισμό ως άλλοθι στην επιδρομική πολιτική που ετοιμάζεται».

ZENITH