Skip to main content

Υψηλότερα κίνητα από Αναπτυξιακό ζητούν οι Σέρρες

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο νομός Σερρών ως μία «ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση», σχετικά με τις παροχές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, υπογραμμίζει με επιστολή του στην υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρ
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο νομός Σερρών ως μία «ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση», σχετικά με τις παροχές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, υπογραμμίζει με επιστολή του στην υπουργό Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Α. Δρογαλάς.

Ο κ. Δρογαλάς υπογραμμίζει ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αναφέρει πως «ο νομός Σερρών είναι ο μοναδικός στη χώρα που αδικείται ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων, καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των Νομών που ανήκουν σε άλλες Περιφέρειες». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Νομού Σερρών ως προς το μέσο όρο της χώρας είναι μόλις 56,47% , δηλαδή είναι πολύ πιο κάτω από το 75% του μέσου όρου της χώρας και επιπλέον ο νομός Σερρών είναι και παραμεθόριος νομός, στοιχείο που δεν ισχύει για κανέναν άλλο από τους νομούς που κατατάσσονται μεταξύ όλων των νομών της χώρας χαμηλότερα από το Νομό Σερρών».

«Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να αντιμετωπισθεί ο νομός Σερρών ως μοναδική και εξαιρετική περίπτωση και να τύχει των υψηλότερων ενισχύσεων, διότι και σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην τελευταία θέση», δηλώνει ο κ. Δρογαλάς, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για το Νομό Σερρών να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης και με την Ε.Ε., ως προς την κατ΄ εξαίρεσιν αντιμετώπισή του από τους περιορισμούς του ισχύοντος χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. Και αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει  άμεσα, δηλαδή τώρα που οι υποψήφιοι επενδυτές μελετούν όλα τα δεδομένα για την επιλογή του τόπου πραγματοποίησης της επένδυσής τους, και σε κάθε περίπτωση πριν από το 2011».

Παράλληλα, στην επιστολή τονίζεται ότι «ο νομός Σερρών δικαιούται την ίδια αντιμετώπιση ως προς τις υψηλότερες ενισχύσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τόσο αυτών που είναι σε εξέλιξη, όσο αυτών που επίκειται να προκηρυχτούν. Ο νομός Σερρών τυγχάνει χαμηλότερα ποσοστά ενίσχυσης σε σχέση με άλλους νομούς που παρουσιάζουν καλύτερους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, δεδομένου μάλιστα και του γεγονότος ότι το 2009, τα ποσοστά ενίσχυσης στο Νομό Σερρών από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ έφταναν και το 65%».

Εάν ικανοποιηθεί το αίτημα του Επιμελητηρίου, ο κ. Δρογαλάς τονίζει ότι «ο νομός Σερρών, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, ως πύλης στην Ε.Ε. από τον Προμαχώνα, και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να οδηγηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και να αντιμετωπιστεί η ανεργία του, η οποία είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό».

ZENITH