Skip to main content

Ζητούνται επειγόντως 11,5 δισ. ευρώ!

Μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών, ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να βρει και να έχει άμεσα διαθέσιμα περίπου 11,5 δις ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν ανελαστικές δαπάνες.

Δύσκολες ώρες, περιμένουν τον νέο υπουργό στην οδό Νίκης. Κι αυτο γιατί, μέσα σε διάστημα περίπου 2 μηνών, θα πρέπει να βρει και να έχει άμεσα διαθέσιμα, περίπου 11,5 δις ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν ανελαστικές δαπάνες. Σε αντίθετη περίπτωση, με το «καλημέρα», θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», με τις γνωστές συνέπειες, που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Από πού προκύπτει το ποσό των 11,5 δις; Κατ' αρχήν 7 δις ευρώ είναι μόνο το ύψος των υπό αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων σε αυτό το διάστημα! Κι επειδή οι ξένες τράπεζες, που είναι κάτοχοι τους σε ποσοστό 100%, ούτε καν που συζητούν το ενδεχόμενο να τα ανανενώσουν, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρουν το ποσό για να τα αγοράσουν. Αλλιώς, η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πτώχευση.

Επίσης, στο επόμενο δίμηνο υπάρχουν και μια σειρά από άλλες εκρεμμότητες, επίσης ανελαστικές, συνολικής αξίας 4 δις ευρώ, που θα πρέπει επίσης να καλυφθούν άμεσα και επειγόντως.  Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν στην αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ (ύψους 2,1 δις ευρώ), στην εξόφληση τόκων περίπου 1,7 δις ευρώ, στην αποπληρωμή ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI ύψους 79 εκατ. ευρώ και σε άλλες μικρότερου μεγέθους υποχρεώσεις.

Παλιότερα, θα υπήρχε η λύση της έκδοσης νέων εντόκων γραμματίων, με την οποία το πρόβλημα θα λύνονταν, έστω και προσωρινά. Στην κατάσταση όμως που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα πλησιάσουν καν στην δημοπρασία. Κι επειδή οι ξένες, ως γνωστόν, απέχουν, η λύση των εντόκων αποδεικνύεται επικίνδυνη.

ZENITH