Skip to main content

Ζητούνται επειγόντως 2,5 δισ.ευρώ

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, υπάρχει μια πληρωμή, ύψους 465 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και το κονδύλι των 1,5 δισ. για τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη πραγματοποιείται μια πολύ κρίσιμη έκδοση εντόκων γραμματίων, ύψους 1,4 δισ.ευρώ. Γιατί είναι κρίσιμη; Διότι με τα λεφτά αυτά, στις 14 Απριλίου θα καλυφθούν παλαιότερες λήξεις, ύψους 700 εκατ ευρώ, που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες και θα ρευστοποιηθούν.

Δεδομένου ότι στην έκδοση του 1,4 δισ., οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν μόνο το μισό ποσό, ζητούμενο αποτελεί από πού θα βρεθούν τα άλλα 700 εκατ, που θα «πάνε» για τις ξένες τράπεζες. Οι τελευταίες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τα ανανεώσουν, εν αντιθέσει με τις ελληνικές που θα το πράξουν. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες, επίσης, έχουν τη δέσμευση πλέον από την ΕΚΤ να μην αγοράζουν επιπλέον έντοκα. Και το θέμα είναι, πώς; Την τελευταία φορά επιστρατεύθηκαν οι θυγατρικές των τραπεζών, αλλά τα αποθεματικά τους εξαντλήθηκαν. Ωστόσο, πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν, επιμένουν ότι "υπάρχει ακόμα λίγο λίπος".

Το ζητούμενο είναι πού θα πρωτοπάει. Κι αυτό γιατί μια μέρα μετά και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, υπάρχει μια πληρωμή, ύψους 465 εκατ.ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και το κονδύλι των 1,5 δισ. για τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου.Μ' αυτά και μ' αυτά, το σύνολο των υποχρεώσεων προσεγγίζει τα 2,5 δισ ευρώ. Από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά;

ZENITH