Skip to main content

Ζητούνται επειγόντως διαθέσιμα αποθεματικά

Σε κανονική... επιστράτευση όλων των διαθέσιμων αποθεματικών του ελληνικού δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανελαστικές ανάγκες της.

Σε κανονική... επιστράτευση όλων των διαθέσιμων αποθεματικών του ελληνικού δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανελαστικές ανάγκες της.  Οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχουν «αξιοποιηθεί», γι αυτό το σκοπό, πλέον, όλα τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων οργανισμών, αν και υπάρχουν διοικήσεις που απειλούν με παραιτήσεις φοβούμενες τυχόν επιπτώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών προχθές, ως γνωστόν, άντλησε 1,3 δις ευρώ, με επιτόκιο 2,70%, από 2,50% που ήταν το κόστος της αμέσως προηγούμενης. Το έντοκο είναι διάρκειας 13 εβδομάδων και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από αυτά τα διαθέσιμα. Όπως είχε γίνει και με το 1,2 δις ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος του έτους θα αναζητήσει άλλο 1,5 δις ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της και να αποφύγει κάποιο «ατύχημα».

Το σύνολο των διαθέσιμων της όμως υπολογίζεται – με όλες τις εφεδρείες του – ότι δεν ξεπερνά τα 3 δις ευρώ. Κατά συνέπεια, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι: τι θα γίνει με το κενό που σημειώνεται; Από το οικονομικό επιτελείο κάθε φορά που το θέμα έρχεται προς συζήτηση απαντούν ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις του κράτους και ότι μέχρι τώρα το έχουν καταφέρει. Ωστόσο, αφήνουν κι εκείνοι να αιωρείται ένα ερωτηματικό για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον...
 

ZENITH