Skip to main content

Ζητούνται λεφτά, τώρα!

Το μότο που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα σε όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι κινήσεις για... βαθιές ανάσες.

Ζητούνται επειγόντως λεφτά! Αυτό είναι το μότο που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Οικονομικών, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και σε όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει- και όπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr επανειλημμένως - για το σύνολο του Μαρτίου, οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου υπολογίζονται σε 7,3 δις ευρώ. Αντιθέτως, πολύ πιο «χαλαρός» είναι ο Απρίλιος, οι υποχρεώσεις του οποίου δεν ξεπερνούν τα 620 εκατ ευρώ. Θα "βγει" όμως ο Μάρτιος και πως;

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση αποτάθηκε πρώτα στα ασφαλιστικά ταμεία, για να πάρει μια ανάσα. Ωστόσο, οι διοικήσεις τους είπαν στο σύνολο τους «όχι» στην κυβέρνηση, όταν τους ζητήθηκε να αξιοποιηθεί μέρος του αποθεματικού τους. Και κάπως έτσι αποφασίστηκε το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου να στραφεί αλλού και μάλιστα με μεγαλύτερη επιτυχία.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ο ΟΔΔΗΧ βρήκε τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εντόπισε περίπου 150 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΟΑΕΔ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλα 250 εκατ. ευρώ θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από το ταμείο του οργανισμού αγροτικών ενισχύσεων. Τα λεφτά αυτά θα μετατραπούν σε repos και θα αξιοποιηθούν αναλόγως από το δημόσιο. Αυτός ο ιδιότυπος εσωτερικός δανεισμός συνεχίζεται, με την αναζήτηση πόρων προς όλες και από όλες τις κατευθύνσεις. Αν όλα πάνε καλά, μέσω της συγκεκριμένης διόδου, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι στο «τέλος της ημέρας» θα αντλήσουν περί τα 600 εκατ. ευρώ.

ZENITH