Skip to main content

«Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για τη χώρα μας, ο ΥΠΟΙΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα το
Απολογητικός εμφανίστηκε στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την πορεία της χώρας τους τελευταίους έξι μήνες, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπερασπίζοντας τον μηχανισμό στήριξης και αναλύοντας το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «όλοι καταλαβαίνουμε την κατάσταση. Όλοι εμείς εδώ μέσα, οι πολίτες έξω, ξέρουν την κρισιμότητα των στιγμών. Είναι στιγμές, χωρίς υπερβολές, εθνικής επιβίωσης. Όλοι ξέρουμε την κρισιμότητα των στιγμών, βλέπουμε την κατάσταση στην οικονομία, βλέπουμε τις δυσκολίες του δανεισμού, βλέπουμε την κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ένα κράτος, με έλλειμμα 30 δισ. και χρέος 300 δισ., δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη, όσο δεν τα ελέγχει αυτά. Δεν μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις, δουλειές, θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει πλούτο και να τον μοιράσει πιο δίκαια».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «οι πολίτες έχουν τεράστιες προσδοκίες και καλά κάνουν, γιατί εμείς τις δημιουργήσαμε. Οι πολίτες περίμεναν ότι μέσα σε έξι μήνες θα έχουμε αντιμετωπίσει τις παθογένειες δεκαετιών», σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό, προφανώς, είναι αδύνατον. Όμως, μέσα σ’ αυτούς τους έξι μήνες έχουμε ανοίξει όλα τα μέτωπα και έχουμε κάνει - αν δει κάποιος και το νομοθετικό μας έργο, αλλά και όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε ξεκινήσει - πράγματα που άλλες Κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει, όχι σε έξι μήνες, ούτε σε έξι χρόνια, ούτε και παραπάνω. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι, όταν χρωστάς, δεν είσαι ελεύθερος».

Σχετικά με το μηχανισμό στήριξης, ανεφερε: «Σκεφτείτε πού θα ήμασταν, αν δεν υπήρχε με όλες του τις δυσκολίες αυτός ο μηχανισμός στήριξης. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μία στιγμή όπου - με τον μηχανισμό στήριξης να έχει εξειδικευτεί - καλούμαστε να τον χρησιμοποιήσουμε. Θέλαμε και ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαστεί. Θέλαμε και ελπίζαμε ότι και μόνο η δημιουργία του θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει. Φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό και σήμερα καλούμαστε να κάνουμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Μην γελιέστε, δεν υπάρχει καλός και κακός σ’ αυτήν την υπόθεση. Υπάρχουν τρεις οργανισμοί που λίγο-πολύ συμπλέουν στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Υπάρχει μία διαπραγμάτευση η οποία θα μας οδηγήσει σε ένα τριετές οικονομικό πρόγραμμα, ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές οικονομικό πρόγραμμα», ανέφερε.

«Μέσα στην τριετία θα χρειαστεί να κάνουμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, που έχει γίνει ποτέ σ’ αυτή τη χώρα. Θα χρειαστεί να μειώσουμε τις δαπάνες, θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα έσοδα. Και βέβαια, να κάνουμε πράγματα για τα οποία έχουμε, ήδη, δεσμευτεί και πράγματα τα οποία είναι και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε προϊδεάζοντας για τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ακόμα, ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την 19η Μαΐου, οπότε λήγει ένα ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου των εννέα δισ. ευρώ, αναφέροντας ότι «μέχρι εκείνη την ημέρα, πρέπει όλα να έχουν τελειώσει. Δδεδομένης της αδυναμίας μας πρόσβασης στις αγορές, μέχρι εκείνη την ημέρα, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, να συμφωνηθεί, να υπογραφεί και να έχει αρχίσει η εκταμίευση των ποσών, τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους».

«Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η ημερομηνία κρίσιμη. Διαβάζοντας τους ξένους αναλυτές, διαβάζοντας τις - πολλές φορές - κακόβουλες αναλύσεις βλέπει κάποιος να υπάρχει η αμφισβήτηση των επομένων ετών για τη χώρα. Η αμφισβήτηση του κατά πόσο θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πορεία του δημοσίου χρέους», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν παράλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του και κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν απολύτως καταστροφικά. Γιατί ένα σύστημα το οποίο, παρά τις δυσκολίες του, κουτσά στραβά προχωρούσε και μπορούσε κάποιος να το αναμορφώνει, τώρα πια έχει φτάσει στο απόλυτο αδιέξοδο και είναι η ώρα των αποφάσεων».

«Η τελευταία πενταετία ήταν κρίσιμη για δυο λόγους. Καταρχάς, γιατί τα νούμερα, τα ψυχρά νούμερα, δείχνουν την εικόνα της κατάρρευσης. Και κατά δεύτερον, γιατί μας έχουν αφήσει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που θα πάρει πολύ καιρό ακόμα, για να το αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «για ένα πράγμα μπορούμε νομίζω όλοι μας να είμαστε σίγουροι, ότι αν κάνουμε την δουλειά για την οποία μας εξέλεξαν οι Έλληνες πολίτες, σε τρία χρόνια από τώρα θα μπορούμε να στεκόμαστε μπροστά τους περήφανοι, με σεβασμό στις αξίες μας. Κοιτώντας πίσω μας θα βλέπουμε ότι έχουμε ελέγξει έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ότι έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε το χρέος που τρώει τα σωθικά μας και που σήμερα το χρεώνουμε στα παιδιά μας. Και θα έχουμε βάλει την οικονομία σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης».

ZENITH